Do-In serie

Wat is Do-in

DO-IN heeft zijn oorsprong in China circa 500 v. Chr. Het is een oefenkunst die direct is gekoppeld aan de klassieke Chinese geneeskunde met als uitgangspunt de werking van Yin – Yang, Ki en de energiestroom in de meridianen. Omstreeks 1400 na Chr. is deze oefenkunst (Tao Yin) samen met ander verboden gedachtegoed, zoals de boeken over interne geneeskunde van “de Gele keizer”, in Japan terecht gekomen en daar verder ontwikkeld onder de Japanse naam DO-IN.

Deze helende oefenmethode is onlosmakelijk verbonden met Shiatsu. Het wordt beoefend, ten eerste voor zichzelf als “zelf” onderhoud en ten tweede wordt het in de praktijk gebruikt als aanvulling op de behandelmethode. In onze tijden van stress zijn er steeds meer mensen gebaat met DO-IN als preventie tegen stress en ziekte en als ontspanning.

DO-IN is de Japanse term voor alle oefeningen die iemands “Ki” beïnvloeden. Vrij letterlijk vertaald, betekent DO-IN: het vrij- of schoonmaken van de meridianen. Het doel van DO-IN is om lichaam en geest in balans te brengen, te herstellen en ontgiften,.

Do-in als aanvulling op de Shiatsubehandelingen:

In overleg met jou geef ik vaak in combinatie met mijn behandelingen Do-in oefeningen mee om thuis te beoefenen. Deze combinatie versterkt en versnelt het genezingsproces. Samen nemen we in een half uur tijd de oefeningen door, vervolgens spreek ik ze in op een geluidsbericht wat u op uw mobiel thuis kunt afluisteren. Het is ook mogelijk om een half of heel uur alleen Do-in met mij samen uit te voeren. Do-in werkt preventief, houd je soepel en je spreekt ook het zelfgenezend vermogen aan. Na een paar lessen kan je het gerust zelf tuis blijven doen

Hieronder een serie die je zelf al kan uitproberen:

IN een hakf uur gaan we samen de oefeningen doornemen Makko-Ho oefeningen

Makko-Ho bestaat uit 6 specifieke strekoefeningen waarvan elk de energiestroom verbetert in één meridianenpaar (vandaar ook meridiaanstrekkingen genoemd). Wanneer de hele serie wordt uitgevoerd zullen de belangrijkste meridianen in het lichaam gestimuleerd worden, wat zou moeten resulteren in een verhoogde vitaliteit en afwezigheid van vermoeidheid. Zij nemen slechts enkele minuten in beslag en wanneer ze regelmatig beoefend worden lijkt alles veel beter te functioneren. Ook helpen zij stress te verminderen en men voelt zich energieker. Dit zijn oefeningen die dagelijks uitgevoerd mogen en kunnen worden.

1.

Long- / dikke darmmeridiaan Ga staan met de voeten op heupbreedte uit elkaar, haak uw duimen achter uw rug in elkaar, strek uw wijsvingers en buig de rest van de vingers. Vervolgens strekt u, terwijl u voorover buigt, uw armen zo ver mogelijk naar boven. Adem drie keer in en uit en probeer bij elke uitademing iets verder door te zakken.

2.

Maag- / miltmeridiaan Kniel met uw zitvlak tussen uw voeten, adem uit en leun op uw ellebogen naar achteren. Als dat gemakkelijk gaat, ga dan op de volgende uitademing helemaal naar de grond en leg uw armen achter uw hoofd op de grond. Adem drie keer in en uit. Kom overeind via de zijkant en buig dan voorover als tegenwicht tegen de buiging naar achteren. Als dit te moeilijk is, volgt hier een lichtere versie: Ga in seiza zitten, zet uw handen achter u neer, adem uit en til uw heupen op. Houd dit drie ademhalingen aan. Hiermee wordt ook een strekking van maag- en miltmeridiaan aan de voorkant van de dij bereikt.

3.

Hart- / dunne darmmeridiaan Ga zitten met de voeten tegen elkaar, zo dicht mogelijk naar uw liezen toe. Pak uw voeten vast, plaats uw ellebogen over uw schenen en ontspan u richting vloer, waarbij u borst en hara open probeert te houden. Houd deze houding weer drie ademhalingen vol en ontspan u bij elke uitademing een beetje meer.

4.

Blaas- / niermeridiaan Buig, terwijl de voeten recht naar voren gestrekt zijn, vanuit de heupen naar voren en duw uw handen (met de pinken naar boven) tussen uw benen door als u zover kunt komen. Als u niet bij uw voeten kunt komen, houd dan uw enkels of schenen zo laag mogelijk vast. Adem en ontspan uzelf nog meer. Bij de eerste twee ademhalingen kijkt u recht vooruit naar uw voeten; buig bij de laatste uw hoofd naar de knieën om de nek te strekken.

5.

Kringloop- / drievoudige verwarmermeridiaan Zit met uw benen gekruist en kruis uw armen tegengesteld (linker- over rechterbeen, rechter- over linkerarm), waarbij u uw knieën vastpakt. Adem uit en strek naar voren, terwijl u uw knieën naar beneden duwt. Ook dit doet u weer drie ademhalingen lang, daarna wisselt u de kruislingse houding van armen en benen en haalt ook zo drie keer adem.

6.

Galblaas- / levermeridiaan Ga met de benen zo wijd mogelijk zitten. Stel u voor dat u met de rug tegen een muur zit; strek uzelf, met uw rechterarm omhoog gestrekt en uw linkerarm langs uw zij, naar links alsof u langs de muur naar beneden glijdt en achter uw linkervoet de vloer probeert aan te raken. Houd drie ademhalingen lang vast. Kom weer overeind en wissel van arm, hel op dezelfde manier naar rechts over. Denk eraan uw rug recht te houden en zak niet door uw hara. Kom weer terug naar het midden en buig vanaf de heupen recht naar voren. Haal weer drie keer diep adem, terwijl u in deze strekking ontspant.

 

In Essentia